Case: DevOps Meriteollisuuden Digitalisoinnissa
Mitä teimme?
- DevOps
- CI/CD
- Agile
- Lean
Kuvittele millaista olisi, jos merialukset olisivat älykkäitä: laivojen miehistö ja inhimillisten virheiden riski olisi huomattavasti pienempi; tietokoneet valvoisivat sääolosuhteita ja ympäröivää liikennettä kaikkien turvallisuuden takaamiseksi. Kuulostaako hyvältä?
Niin meistäkin.
"Tämä on meille valtava mahdollisuus", sanoo hallituksemme puheenjohtaja Tomi Ruotimo. "Meriteollisuus on määrittelemässä aivan uudet säännöt ja standardit sille, mitä teknologialla todella voidaan tehdä. Meriteollisuus tulee varmasti hyötymään kokemuksestamme raskaan teollisuuden digitalisoinnista."
Merenkulun järjestelmäautomaatio
Laivan tilannetietojärjestelmä käyttää reaaliaikaista tilannetietoa merellä ja toimittaa tiedot monipuolisilla rajapinnoilla komentosillalle ja offshore-valvontakeskuksiin. Järjestelmä myös arvioi tietoja jatkuvasti ja priorisoi toimia. "Olisi viisasta muuttaa reittiä tulevan myrskyn vuoksi", tietokone saattaa kertoa kapteenille komentosillalla. Näin alus on turvassa, sen lasti on turvassa, muut lähellä olevat alukset ovat turvassa ja kaikki mukana olevat ihmiset ovat turvassa.
"Kaikki alkoi tammikuussa 2018", Ruotimo sanoo. "Kehitimme asiakkaallemme devops-alustan, jotta asiakkaan ohjelmistokehitystiimit voisivat tuottaa ohjelmistoon inkrementtejä lyhyissä sykleissä ja varmistaa, että järjestelmä voidaan julkaista luotettavasti milloin tahansa. He pystyivät testaamaan järjestelmää pienemmissä tiimeissä, ja uusia päivityksiä voitiin julkaista ilman, että koko suunnitteluhenkilöstö oli mukana."
Käyttöönotto yhdellä komennolla
Meidän astuessa kuvioihin järjestelmän kehitys alkoi ottaa toden teolla tuulta purjeisiinsa ja tulokset puhuvat puolestaan. Järjestelmän eri osat voidaan nyt ottaa käyttöön yhden luotettavuusinsinöörin yhdellä komennolla, ja uudet ohjelmistoversiot voidaan ottaa käyttöön eri ympäristöjen välillä helposti ja huomattavasti aiempaa nopeammin.
"Se on aika hienoa näin monimutkaiselle, pitkälle erikoistuneiden ohjelmistosuunnittelu- ja kehityskielten väliselle vuorovaikutukselle", Ruotimo sanoo.
Minimaalinen inhimillisten virheiden riski
Meidän keskeisiä konsepteja ovat automaattinen koodianalyysi, testaus ja uhkien vähentäminen. Kun ei tarvita ihmistyövoimaa, ei tarvitse kantaa mukanaan inhimillisten virheiden riskejä – puhumattakaan viivästyskustannuksista.
Tehtäväkriittisissä ohjelmistoissa ei yksinkertaisesti ole tilaa laatu- tai yhteensopivuusongelmille. Ohjelmat halutaan konfiguroida, koota ja käynnistää. Kukaan ei halua vaivalloista työtä tai virheitä.
Vielä hienompaa on se, että kehitystiimit voivat nyt keskittyä järjestelmän suunnitteluun ja käyttöönottoon sen sijaan, että he työstäisivät koodia tai huolehtisivat ulkopuolisista häiriöistä.
Ei isoja leikkauksia
"Olemme ylpeitä siitä, että tekniikkamme noudattaa alan standardia", Ruotimo sanoo. "Uskomme vahvasti vaiheittaiseen toimitustapaan emmekä halua olla missään tekemisissä Big Bang Cutoversin kanssa. Siksi asiakkaat kai rakastavat meitä", Ruotimo hymyilee.
Jatkuva laadunvarmistus
Ratkaisumme on ketterä ja helppokäyttöinen. DevOps-alusta ajaa automaattisesti kehitettävän ohjelmiston automaattisen diagnostiikkasarjan ja tuottaa hälytyksiä epäilyttävistä komponenteista ja epäonnistuneista buildeista. Voit siis keskittyä liiketoimintaan ja unohtaa järjestelmän, kunnes se ilmoittaa itsestään oma-aloitteisesti.
"Etsi juurisyy ja korjaa ongelma pysyvästi, se on meidän tapamme toimia", Ruotimo korostaa.
Tuottavuushyöty on valtava.
"Houstonin DevOps-asiantuntemuksen avulla asiakkaamme pääsee markkinoille nopeammin ja laadukkaammin," sanoo Ruotimo.
"Houstonin DevOps-osaamisen ansiosta asiakkaamme pääsee markkinoille nopeammin ja laadukkaammin."